tisdag 23 maj 2017

Mattias tipsar: En tjuvlyssnande deckare

Nötskal av Ian McEwanIan McEwan har en diger samling priser för sitt skrivande bakom sig. Han tilldelades Man Booker Prize 1998 och tio år senare placerade The Times honom i sin lista över ”De 50 största brittiska författarna sedan 1945”.

Det här är verkligen en jättespeciell deckare. Trudy planerar tillsammans med sin älskare att döda sin man. Hon är höggravid och har separerat från maken, eller rättare sagt separerat honom från henne, slängt ut honom. Maken är poet och förläggare och besöker henne ofta för att recitera dikter för sitt ofödda barn, till Trudys stora förtret.

Älskaren är Trudys svåger, alltså maken Johns bror, Claude. Tillsammans planerar de att göra sig av med John för att kunna sälja det fallfärdiga men värdefulla huset och leva tillsammans. Vi får följa deras intrigerande, likt en fluga på väggen. Alla deras mörka avsikter registrerar vi genom det enda vittnet – barnet i Trudys mage. 

Fostret filosoferar och funderar på den framtid som väntar – kommer modern och farbrodern att genomföra sina planer och mörda fadern? Kommer hen att födas i fängelse, eller kanske på flykt utomlands? Barnet föraktar Claude som är bufflig och snål. Han är dessutom fastighetsmäklare, vilket i barnets ögon är det tråkigaste och dummaste en kan ägna sig åt. Även känslorna för Trudy grumlas av planerna, men samtidigt känner barnet en beundran inför hennes slughet och är ju än så länge förbunden till henne så nära som man kan komma. I början av boken hyser barnet en vördnad för fadern, den stora poeten, och avskyr utsikten att förlora honom innan hen ens fått träffa honom. Dock blir hen också alltmer medveten om att ”Barnet” sällan omnämns varken i Trudys och Claudes planer, eller i Johns alltmer desperata försök att få tillbaka Trudy. Romanens hjälte är också dess berättare, men hen har ännu ej äntrat scenen, utan väntar på exakt rätt ögonblick.

Historien är klassisk – mord, girighet och kärlek, men berättad ur ett helt oväntat perspektiv. I inledningen av boken citerar McEwan Hamlet
Oh Gud! Jag skulle kunna stänga in mig i ett nötskal och anse mig för konung över oändliga rymder, om jag bara icke hade så elaka drömmar.
Om barnet likt Hamlet kommer att få en blodig hämnd berättar inte historien. Det här är jättespännande läsning och dessutom ofta väldigt rolig. Att storyn levereras av ett vasstungat och intelligent, men ännu ej fött barn är genialiskt. De dräpande kommentarerna om moderns och farbroderns klumpiga nervositet. Det oroade funderandet över läget i världen, uppsnappat från radioprogrammen modern lyssnar på. Alltihop fantastiskt.

Reservera boken här eller läs som e-bok här.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar