onsdag 29 mars 2017

Malin N tipsar: Sommaren '71 regisserad av Catherine Corsini


 

Källa: Folkets Bio
Veckans boktips blir ett filmtips!
Det franska namnet på filmen - La belle saison (den vackra säsongen), är mer passande än den svenska något prosaiska titeln. Det är en kärlekshistoria som utspelar sig under en enda outhärdligt vacker sommar i början av 1970-talet. Filmen inleds med fantastiska bilder på den franska landsbygden där huvudpersonen Delphine arbetar på sina föräldrars gård. Pappan frågar om inte dottern träffat någon för ”ensamheten är förfärlig”. Vad gör hon på kvällarna egentligen? ”Promenerar” svarar dottern. I själva verket går hon i väg för att träffa sin hemliga flickvän.
Efter att hennes flickvän berättar att hon tänker gifta sig med en man i byn lämnar Delphine landsbygden för storstaden där hon börjar arbeta på kontor. Det här är en film med scener som dröjer sig kvar och en scen som särskilt fastnat är Delphines leende när hon för första gången kliver in i den kala Parislägenheten där hon ska börja sitt nya liv.
Av en slump kommer hon i kontakt med en grupp feministiska aktivister. Hon deltar i diverse spektakulära aktioner och förälskar sig snart i Carole, en några år äldre lärarinna som är aktiv i gruppen. Det är en komplicerad situation eftersom Carole redan har en pojkvän. Filmen är inte rädd för att låta sina huvudpersoner bete som verkliga personer som ibland uppträder osympatiskt. Man lider med Caroles pojkvän Manuel när Carole velar och inte kan bestämma sig för om hon ska lämna honom för Delphine. Allt ställs på sin spets när Delphines pappa blir sjuk och hon måste återvända till byn för att hjälpa sin mamma med det tunga gårdsarbetet. Carole följer efter, men på landsbygden där hon växt upp vågar Delphine inte längre visa sin kärlek öppet.

Filmen finns förstås att låna på biblioteket: Sommaren '71

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar