lördag 24 december 2016

Lucka 24: Olivera tipsar!

Esma Redžepova


Esma Redžepova kallades för "Den romska musikens drottning". Hon var född i Skopje i Makedonien där hon också  dog den 11 december i år, 73 år gammal.
Esma var en fantastisk artist med stor röst, stark scennärvaro och energi . Hon stärkte den romska musikens ställning både på Balkan men även internationellt. 2010 blev hon exempelvis utnämnd till en av världens 50 bästa röster av den amerikanska radiostationen NPR (npr.org).

Hon upptäcktes av Stevo Teodosievski i tidiga tonåren och de gifte sig 1968. Hon blev solist i hans ensemble och de byggde gemensamt upp en karriär och repertoar baserad främst på romsk- och makedonsk folkmusik med popinslag. Ensemblen omfamnades av Jugoslaviens president Tito och framträdde vid stadsbesök. Några av hennes klassiska hits är Čaje Šukarije och Dzelem, dzelem

Esma Redžepova var också engagerad i humanitära frågor, som kvinnors, barns och romers rättigheter. Hon var vid flera tillfällen nominerad till Nobels fredspris. Tillsammans med maken Stevo Teodosievski adopterade hon 47 romska barn och  gav dem musikerutbildning.


 
  

 

 
Reservera CD-skivor eller låna E-musik med Esma i Gotlib


Lyssna på Čaje Šukarije


 
 
 


 

 
 
     


Se Esma Redžepova framföra Dzelem, dzelem

 
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar