lördag 17 december 2016

Lucka 17: Jenny tipsar!

Jag är inte en loser av Jim SmithEn tydlig trend bland de böcker som getts ut för barn mellan 7 och 12 år de senare åren, är ”knasböckerna” i brist på ett bättre ord. Tänk Dagbok för alla mina fans-böckerna, fast ännu mer tillskruvat.  De här böckerna känns 
igen på följande gemensamma nämnare:


  1. handling och karaktärer är rejält urflippade

  2. collageaktig, rikt illustrerad layout

  3. rikt persongalleri

  4. böckerna ingår i serier


I denna genre hittar vi bland annat böckerna om Kapten Kalsong, Vår trädkoja med 13 våningar och Barry Loser-böckerna, som blivit favoriter hos mej. Barry är en kille på mellanstadiet med en jobbig bästis (Bundis), en mamma som kallar honom för snutteplutt (jättepinsamt), en mormor som är snurrig i skallen och går under namnet Mormor Snurriskallen, en störig  ärkerival vid namn Darren Darrenofski (som pruttar hela tiden på grund av överkonsumtion av läsken Fronkle), samt en massa klasskompisar av varierande knasighetsgrad.  

Barry och hans kompisar älskar den tecknade superhjälten Future Ratboy, som har en fågel som medhjälpare och säger ”keelt” i stället för ”coolt” (så nu har Barry och Bundis också börjat med det.)


På svenska finns det ännu bara tre böcker om Barry Loser, men jag hoppas att många fler blir översatta. I författarens hemland Storbritannien är böckerna jättepopulära och Barry har en egen hemsida (www.barryloser.com) dit du bland annat kan skicka in foton på dej själv och bli ”barryfierad” till en karaktär i böckerna. Som grädde på moset har det även kommit en spin off-serie om den keela superhjälten Future Ratboy.

Det är barnsligt, det är knasigt, det är ofta bara för mycket, men jag skrattar högt när jag läser. Provläs boken på smakprov.se 

Reservera Del 1 i GotlibReservera Del 2 i Gotlib

Reservera Del 3 i Gotlib
Inga kommentarer :

Skicka en kommentar