fredag 16 december 2016

Lucka 16: Mattias tipsar!

Berget av Jean-Noël Pancrazi


Jean-Noël Pancrazi är en etablerad författare i Frankrike, men det här är den första av hans böcker att översättas till svenska. Den utkom på franska 2012 och är en bok som egentligen tog honom nästan 50 år att skriva. Uppväxten i Algeriet kantades av upplevelser från upprorens tid, då Algeriet strävade efter självständighet.

En liten stad i Algeriet under självständighetskriget. Författaren är tio år. En junieftermiddag leker han med sina kamrater på gården till den kvarn där hans far arbetar, när kvarnens chaufför erbjuder barnen en åktur upp i berget, något som är förbjudet under rådande omständigheter. Kamraterna far förväntansfulla iväg, men Jean-Noël bestämmer sig för att stanna kvar. Det blir kväll och barnen dröjer med att komma tillbaka. En militärpatrull ger sig ut på spaning efter dem. Vi får följa hur livet förändras i den lilla staden, både på grund av frigörelsekriget, men också av sorgen bland förkrossade föräldrar och övriga invånare. Det är början på ett drama som författaren kommer att bära med sig hela livet, men som han först ett drygt halvsekel senare förmår skriva ner.

En liten bok som berättar en tung historia. Om skulden över att bli kvar och om förlusten av barndomen och barndomens vänner.
Reservera boken i Gotlib 


Se författarens presentation av boken (på franska)

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar