onsdag 14 december 2016

Lucka 14: Matilda tipsar!

En ö i havet av Annika Thor


Jag skulle vilja tipsa om En ö i havet av Annika Thor. Boken handlar om systrarna Steffi och Nelli som tvingats fly från nazisternas judeförföljelse i Wien, och kommer till Göteborgs skärgård. Jag läste inte den här boken när den skrevs för ungefär 20 år sen, utan fick först upp ögonen för den i somras. Då läste jag den och de tre andra fristående delarna i serien under loppet av bara några veckor. En ö i havet lämnade mig djupt berörd, det är inte varje gång en bok lämnar ett så starkt avtryck som den här.

En ö i havet rymmer så otroligt mycket. Den handlar om att flykt, oron för familjemedlemmarna som är kvar i Wien, att komma ny till en plats som är olik det man är van vid, ondska, frågor om rätt och fel, skuldkänslor, avundsjuka och tillhörighet. Ämnen som boken tar upp är allmänmänskliga och det gör att den känns lätt att identifiera sig med tycker jag. Boken riktar sig till tonåringar, men jag tror att det är en bok som kan tilltala många fler än bara unga.
Att boken utspelar sig i Göteborg är också intressant, eftersom det ger en inblick i vad Göteborg varit i historiskt, men även mycket igenkänning från idag.

Språket i en ö i havet är enkelt och vackert, det gör den lättillgänglig. Det gör att den passar bra som högläsningsbok.

Låt er inte skrämmas av att boken har några år på nacken, och att framsidan känns lite omodern och tråkig. Den är helt klart aktuell fortfarande.Finns som bok, e-bok, ljudbok och film - reservera i GotlibReservera i GotlibReservera i GotlibReservera i Gotlib


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar