onsdag 5 oktober 2016

Mattias tipsar om skräck

John Ajvide Lindqvist: Våran hud, vårat blod, våra benDet här är en samling blodisande berättelser, ruskiga sagor för vuxna. Titelnovellen Våran hud, vårat blod, våra ben nominerades till British Fantasy Awards för bästa novell och beskrivs av Ajvide Lindqvist själv som en av de mest skrämmande historier han skrivit. Att den nominerats just till ett Fantasy-award säger också en del om temat för berättelserna i den här boken.
 Här samsas väsen från gammal sagomytologi med vardagen, något som blivit lite av en specialitet för Ajvide Lindqvist. Det handlar om ytterst vanliga människor som på ett eller annat sätt hamnar i overkliga situationer när gränserna mellan verklighet och det övernaturliga suddas ut. Jag vill inte sätta ord på alla de välkända karaktärer som kan hittas i berättelserna, för då riskerar jag att ta bort spänningen när de avslöjas, men här kommer ett kort citat från novellen Varför dröjde du?:

Jag har gjort detta.
Jag, Tomas Larsson, fyrtiofyra år gammal lastbilschaufför, make till Angelica, med en sjuttonårig dotter och en gång hyfsat begåvad i pingis har dödat en människa och druckit hans blod.
 Eller när mannen i berättelsen Speciella omständigheter har köpt villa med sin gravida fru och väcks varje natt av knackningar från den låsta källardörren, helt klarsynt jämför sin situation med en skräckfilm och försöker räkna ut vad som ska ske härnäst.
 I novellen Vad mig tillkommer har Annika gift sig med den mycket förmögne Robert och de flyttar tillsammans in på familjens stora ägor på Djursholm. Där bor också gårdskarlen Josef, som är anslående vacker, men har en andedräkt som luktar ruttet kött och vars makt över markerna verkar sträcka sig längre än vad som är mänskligt möjligt.
 Gemensamt för berättelserna är att de utspelar sig på landsbygden eller på annat sätt i en isolerad miljö. I kortromanen Tjärven som avslutar samlingen och som tidigare bara givits ut som e-bok samlas ett gäng ur avgångsklassen -86 för återträff på en liten ö längst ut i skärgården. Ska vi få frossa i deras gamla skoltrauman och återuppleva klassens hierarki i vuxen ålder? Eller ska det bli skräck av en mer handfast kategori? Det får ni själva ta reda på när ni läser boken…

Reservera här för sömnlösa nätter.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar