onsdag 24 augusti 2016

Oliver och havsperukerna

Olivers föräldrar är upptäcktsresande och han växer upp på resande fot. En massa spännande har han fått vara med om, men det han längtar efter mest av allt är att bo i ett helt vanligt hus med ett eget rum. Därför vet hans glädje inga gränser när föräldrarna en dag beslutar att de äntligen ska slå sig till ro i ett knarrigt gammalt hus vid en havsvik.

Men knappt har de låst upp dörren till sitt nya hem förrän föräldrarna ger sig iväg för att utforska några mystiska öar ute i bukten. När de inte kommer tillbaka ger sig Oliver ut i en jolle för att leta efter dem. Han stiger iland på den minsta av öarna, som är den enda som syns till. Vart har de andra öarna tagit vägen? Motvilligt dras Oliver in i ett nytt äventyr i sökandet efter sina försvunna föräldrar.

Det visar sig att Oliver har hamnat på en av de vandrande öarna, som är på väg till Havsperukernas natt, då alla öar samlas för att tävla om vem som har den snyggaste peruken. Ja, ni hör ju! Fantasin sprudlar i berättelsen och under den fartfyllda resans gång får vi träffa de mest osannolika karaktärer. Som den ständigt förorättade fiskmåsen Culpeper, den närsynta sjöjungrun Iris, de sarkastiska tångruskorna i Sarkastiska havet, de illgröna ettriga havsaporna och den maktgalna ärkeskurken Stacey de Lacey, som inte tvekar att ta till alla fulknep för att den onskefulla ön Håleskär ska vinna årets peruktävling.

Den här boken svämmar över av humor och berättarglädje och är en fröjd att läsa högt tillsammans. Jag har både läst och läst om, och den var precis lika bra andra gången. Rekommenderas varmt!

Oliver och havsperukerna av Philip Reeve med illustrationer av Sarah McIntyre

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar