söndag 20 december 2015

Lucka 20: Jenny tipsar!


Ur varselklotet av Simon Stålenhag

Simon Stålenhag är konstnär och dataspelsutvecklare och ända sedan jag såg hans digitala bilder första gången har jag älskat dem. Simon avbildar det typiskt svenska kulturlandskapet såsom det såg ut på 80- och 90-talet när jag själv växte upp, och lägger till högteknologiska maskiner, robotar och emellanåt även dinosaurier. I boken Ur varselklotet sätts bilderna in i ett sammanhang.

De stora stålkonstruktionerna på bilderna var en del av Slingan, en enorm partikelaccelerator under Mälaröarna, en statlig forskningsanläggning som hade sin storhetstid på 70-talet och som sedan lades ner och gjorde många på den lilla orten arbetslösa. På bilderna ser vi de gåtfulla lämningarna av det som en gång var. Gigantiska maskinkroppar som fått sin sista vila mitt på en åker eller som reser sej som höga illavarslande torn över det idylliska radhusområdet. Ständigt närvarande, som en naturlig del av naturen och den lilla bruksorten.

Simon är fantastisk på att fånga känsla och stämning i sina bilder. Det är nåt med det melankoliska grådasket och skymningen som gör att jag exakt minns hur det kändes då, i brytningen mellan 80-tal och 90-tal. Orangea televerket-loggor, glassbilar, snowjoggers, mexitegel. Total igenkänning med en twist.


Reservera boken i Gotlib!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar