torsdag 5 november 2015

Mattias tipsar: Midnattssol

Jo Nesbø är en av världens just nu mest lästa författare. Han har en lång serie av deckare om polismannen Harry Hole bakom sig, böcker som också filmatiserats och dragit in miljoner. Nu skriver han en annan typ av spänningsromaner - korta, lättillgängliga och retrobetonade historier om den undre världen i Norge under slutet på sjuttiotalet. I våras kom thrillern Blod på snö och nu har den fristående uppföljaren Midnattssol kommit ut.

Historien tar sin början när en man kliver av bussen i Finnmarkens solbelysta sensommarnatt. Han heter Jon Hansen, men kallar sig Ulf. Hans jobb är att skjuta folk, med hälsning från  sin chef, Fiskaren. Det enda han behöver kunna är att döda. Och det är just det han inte vågar. Chefen är inte nöjd. Ulf är på flykt och hans plan är att gömma sig så länge det nu går. I den nordnorska lilla byn Kåsund träffar han samer och laestadianer som både hjälper honom och håller honom på avstånd. Av klockaren Lea får han låna ett gevär och en jaktstuga under förevändningen att han ska jaga ripa. Långsamt går det upp för Lea och hennes son Knut att Ulf inte är jägare, utan byte. Och att jaktlaget är på väg.

Det är en tät och snabb thriller som Nesbø levererar. Berättelsen är spännande från sida ett, med tydliga karaktärer i ett stämningsfullt landskap där solen aldrig går ner. En recensent kallar det "kioskdeckarpastisch" och visst är det en enkel liten historia, men den är hemskt snyggt berättad. Läs!

Reservera här: Midnattssol av Jo Nesbø

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar