lördag 28 november 2015

Malva boktipsar: Räddaren i nöden av J.D. Salinger

Boken handlar om sextonårige Holden Caulfield. Han berättar om sitt liv under ett par dagar som inleds med att han blir relegerad från skolan. Därefter driver han runt några dagar i New York och kommenterar sin samtid och människorna omkring honom. Han är vilsen och självupptagen, barnslig och brådmogen och sammantaget en mycket trovärdig karaktär. Trots att han ofta beter sig illa så kan jag inte låta bli att charmas av honom eftersom han är så sårbar och på flera sätt mänsklig. Därför är det också lätt att, trots allt, känna igen sig i honom.

Räddaren i nöden gavs ut första gången 1951 och det är lätt att förstå varför den väckte så stor uppståndelse som den gjorde. Huvudpersonen svär konstant, ljuger i tid och otid, träffar prostituerade och anser att de flesta människor är idioter. Han låter sig styras av sina egna behov och drifter, utan hänsyn till andra, och har inget emot att bryta mot samhällets normer.

Därtill är boken ruskigt bra med ett språk som får mig att vilja göra understrykningar på var och varannan sida. Vilket jag troligen hade gjort om det inte vore en lånebok.

Men vad flyr Holden ifrån? Vuxenlivet eller sig själv? Det är upp till läsaren att avgöra.

Jerome David Salinger (1919-2010) var en amerikansk författare. Räddaren i nöden var hans enda roman, men han skrev även ett fåtal novellsamlingar. Dessa är översatta till svenska och finns att låna på biblioteket.

HÄR kan du låna eller reservera Räddaren i nöden.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar