onsdag 7 oktober 2015

Malva tipsar: Mot fyren av Virginia Woolf

”Har ni Mot fyren?”, frågar en låntagare, och jag känner hur det pirrar till i läsarhjärtat.

Det är givetvis den nya boken (2015) av Linda Skugge och Sigrid Tollgård de är ute efter, fortsättningen på 1989 (2014). Men jag har bara läst Virginia Woolfs Mot fyren (1953) och jag älskade den. Det är en bok som har fått sin plats, även om den just nu ligger på min pappas hallbord (vi är flera i familjen som tycker att han bör läsa den).

Boken utspelar sig på en familjs sommarställe på en ö i yttre Hebriderna. Den är uppdelad i tre delar: En sommar före kriget, första världskriget när huset står tomt och sommaren när familjen återvänder. Det jag reagerade mest på när jag läste den var hur oerhört vackert skriven den var. Woolfs prosa är som vackra tavlor: något som gläder och lyfter tillvaron. Skönheten ligger framför allt i miljöskildringarna och havet är alltid närvarande. Det är komprimerad naturskön realism och jag kan inte låta bli att tänka på Tomas Tranströmers diktning.
Efteråt har själva berättelsen sjunkit in mer och mer. Mot fyren är en lågmäld men storslagen betraktelse över livet och tillvaron. Boken präglas av inre monologer och filosofiska funderingar över både sorg och kärlek.

Det är med andra ord en stor bok i ett litet format. De stora frågorna om livet och alltings förgänglighet vävs in i en berättelse om en familj och en plats och två somrar på en skotsk ö med en fyr utanför.

Här kan du låna/reservera
Mot fyren av Virginia Woolf
Mot fyren av Woolf på originalspråket engelska
Mot fyren. Jag vet inte vad jag ska göra med resten av mitt liv av Linda Skugge och Sigrid Tollgård

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar