torsdag 17 september 2015

Mattias tipsar: en älskad satiriker och fantastiker tar avsked


Terry Pratchett: The Shepherd's Crown

Veckans boktips är den allra sista boken från Skivvärlden, eller Discworld. Det kan man säga med all säkerhet eftersom den högt älskade och redan saknade författaren Terry Pratchett dog i mars i år, efter att sedan 2007 lidit av "the embuggerance of Alzheimer's". Under nittiotalet var Pratchett Storbritanniens mest säljande författare och böckerna om Skivvärlden omfattar numera 41 volymer sedan den första, The Colour of Magic, gavs ut 1983. För den som inte är bekant med Skivvärlden kommer här ett litet citat från Pratchetts bok Svartkonster (s. 13):

"Så store A'Tuin simmade långsamt genom de interstellära djupen som den största sköldpadda som någonsin funnits, bärande på sin sköld de fyra väldiga elefanterna som på ryggen bar upp den vidsträckta, glittrande och vattenfallskantade rundel som utgör Skivvärlden, vilken existerar antingen på grund av någon omöjlig skavank på sannolikhetskurvan eller på grund av att gudarna uppskattar ett gott skämt lika mycket som någon annan. Mer än de flesta, faktiskt".

Skivvärlden följer en alldeles egen logik - det finns alltid en vetenskaplig grund till det orimliga. Fysikens lagar upprätthålls, samhället utvecklas och tekniska landvinningar görs, men i en miljö där troll och dvärgar måste hålla sams trots sina arters olikheter, där vampyrer kan vara "black ribboners" som inte suger blod och där golems går från slavar till kraftfulla förhandlare i fackliga frågor.


Jag har läst samtliga av Terry Pratchetts böcker - de kommer i olika serier som utspelar sig i detta samma, märkliga universum där magi är en naturtillgång, häxor är uppskattade socialarbetare och det största universitetet utbildar mäktiga trollkarlar. Därför är det litet vemodigt att läsa den allra sista, The Shepherd's Crown, som handlar om den unga häxan Tiffany Aching och hennes kamp med de mörka krafterna. Det handlar om älvor som mobiliserar sina styrkor för att ta sig genom portarna till Skivvärlden och där skapa allsköns missdåd och jävelskap. Tiffany tvingas samla Skivvärldens alla häxor för att få stopp på invasionen, en tilldragelse som ger Pratchett en snygg möjlighet att låta mängder av älskade karaktärer ge ett sista avsked i boken. Till sin  hjälp har hon också som alltid The Nac Mac Feegle - en klan av små, blå, rödhåriga, skotska slagskämpar som inte spottar i glaset.

Min egen Pratchett-samling

Jag läser Pratchett på engelska (The Shepherd's Crown har ännu inte kommit i svensk översättning) och har man möjlighet så rekommenderar jag att läsa på originalspråket. En stor del av charmen med Terry Pratchetts författarskap ligger i hans rolighet, hans kvickhet och hans häftiga karaktärer. Människor, älvor, häxor, dvärgar och troll porträtteras utifrån sina egna förutsättningar och med skicklig observationsförmåga - böckerna om Skivvärlden betecknas inte bara som fantasy utan också som komedi och satir. En fantasyberättelse i en alldeles egen värld som samtidigt parodierar fantasy.

Klantigt nog ser det ut som att jag lyckats tipsa om en bok som ännu inte finns tillgänglig på biblioteket. MEN - jag tycker ju att alla människor ska läsa alla Discworld-böckerna, och då kanske det är lämpligt att börja med den första boken om Tiffany Aching.

Reservera här!

The Wee Free Men

Små blå män

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar