torsdag 16 april 2015

Mattias tipsar: Ur ett barns perspektiv

Veckans boktips är Vi behöver nya namn av NoViolet Bulawayo

Darling är nio år och leker med sina kompisar Sbho, Horungen, Chipo, Gudvet och Stine. De bor i kåkstaden Paradise men gör ofta utflykter till Budapest, den rika villastadsdelen, där de pallar guavor. För mycket guava gör en förstoppad men är man hungrig så är man. De leker hitta bin Ladin, Andy-över och landleken. De springer efter hjälpbilen och skrattar, gör v-tecknet och larvar sig när de blir fotade, men hjälpmänniskorna vill bara ta kort på Chipo och hennes stora mage. Skolan finns inte längre och Darlings pappa jobbar i Sydafrika och har inte hörts av på evigheter.

Bulawayo beskriver en barndom i Mugabes Zimbabwe som är allt annat än idyllisk, men hon gör det från barnets perspektiv och resultatet blir ibland hjärtskärande och ibland fyllt av svart humor. Darling är smart och uppfinningsrik, en överlevare som klarar sig bra. Vuxenvärldens obegriplighet och löjlighet beskrivs precis som den ser ut i Darlings ögon - här är ett utdrag från påskgudstjänsten på berget Fambeki:
Evangelisterna och Profeten Uppenbararen Surpuppa Mborro kommer efter alla andra, som babiankungar. De ser makalösa ut med stora färggranna kors på kapporna, och långa käppar med krokar längst upp, och skalliga huvuden som glänser i solen och långa skägg - man ser verkligen att de försöker kopiera stilen hos de där gubbarna i Bibeln. 
Darlings stora dröm är att en gång få flytta till moster Fostalina i Detrångtmishigan. När drömmen väl blir sann växer Darling upp och får i alla kulturkrockar insikter om den amerikanska drömmens ouppnåelighet. Ockupanterna dukar upp sin catering och försöker se ut som att de vet något om lidande. Chefens dotter är anorektisk och Darling kan inte låta bli att skratta henne i ansiktet - det är få förunnat att ha råd med en röd Lamborghini, även i USA. Vi behöver nya namn är en intensiv uppväxtskildring om fattigdom och desperation, men också om hopp och glädje, om rotlöshet, men också om hur familjeband kan korsa Atlanten.

Om man gillar böcker med vuxet tema som skrivits ur ett barns perspektiv kan jag också passa på att rekommendera: 

Émile Ajar - Med livet framför sig
Alain Mabanckou - I morgon fyller jag tjugo

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar