torsdag 19 februari 2015

Malvas boktips!

Nattpatrullen/Nattens väktare av Sergej Lukjanenko är en bok som gick mig länge förbi. Boken gavs ut på svenska redan redan 2006 och är den första delen i en serie. På baksidan av mitt exemplar står:

”I författarens hemland Ryssland är det här kultboken nr 1, mer framgångsrik än både Sagan om ringen och böckerna om Harry Potter”

Jag förstår att Nattpatrullen har blivit populär. Detta är välskriven urban fantasy med mycket action. Redan efter ett par sidor märker läsaren att det är någonting som inte stämmer i Moskvas mörka gränder. Det blir vilda jakter och det blir blod. Men inte bara.

De andra, som de kallar sig, arbetar för antingen Ljuset eller Mörkret. De som tjänar Ljuset ska hjälpa människor medan de som tjänar Mörkret på olika sätt försöker skada människor eller till och med döda dem. Men det visar sig att detta inte är den vanliga kampen mellan gott och ont, tvärtom så styrs De andras verksamheter av privata intriger och politiska rävspel. Och det här är minst lika spännande som actionscenerna. Är de Mörka alltid onda? Arbetar Ljuset alltid för människors bästa, och i så fall för vems bästa? Gruppens eller individens? Och framför allt: vem kan man lita på?

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar